Trendteam 12: Langzaam haasten

Onderzoekstory

De onverzadigbare wereld wordt door de mensheid zelf gecreëerd. Onverzadigbaar in kennis, macht, snelheid en wat al niet meer. Het is een overlevingsdrang van de mensheid zelf. Dit kan aangeboren of opgelegd zijn door de huidige maatschappij. Maar of we hier allemaal gelukkiger van worden is maar de vraag.  

Mensen stellen doelen voor zichzelf. Mensen kunnen ontevreden raken wanneer zij deze doelen niet halen, maar daarbij is het ook mogelijk dat men na het behalen van de doelen alsnog onverzadigd is omdat zij meer willen. Dit “meer willen” kan ontstaan vanuit de ‘gefotoshopte wereld’. Mensen vergelijken zichzelf met wat zij, op bijvoorbeeld social media, zien en willen daarbij beter zijn. 

N.a.v. onze kijk op de onverzadigbare wereld zijn we uitgekomen op een aantal behoeftes zoals trager leven, immateriële bloei, minimalisme en status. Uiteindelijk vonden wij de behoefte trager leven het interessants. We hebben dit verwoord in ons thema woord ‘langzaam haasten’. Langzaam haasten blijft volgens ons beter hangen, omdat het bovendien een paradox is. 

Doordat je je gehaaster voelt, voel je je ook erg druk. Door een deel van je gedachten te parkeren, wanneer je er veel tegelijkertijd hebt, zal je je minder gehaast voelen. We denken tijdgebrek te hebben maar we hebben meer dan genoeg tijd. Het is de ontevredenheid die maakt dat je tijdgebrek hebt. Constant denken dat genoeg niet genoeg is. 

De interactieve stand krijgt een tweedeling. De tweedeling staat voor de verschillende werelden. De huidige wereld waarin we nu leven en de wereld waar het naartoe zou moeten gaan. De huidige wereld krijgt een drukke uitstraling, waarbij er veel afleiding en prikkels aanwezig zijn. Waar je ook kijkt, overal is wat te zien. Het is nooit genoeg. De rustige kant is heel minimalistisch ingericht. Je ziet één ding tegelijk en je wordt niet afgeleid door allerlei andere aspecten.  

De audiovisuele stand krijgt een donkere uitstraling, waarbij de focus ligt op een tv waar onze boodschap op af wordt gespeeld. Het filmpje is terug te vinden op de website! 

''Het is ontevredenheid die maakt dat je tijdgebrek hebt''

Audiovisueel onderdeel

De afgelopen zes weken hebben wij onderzoek gedaan naar het hoofdthema ‘onverzadigbare wereld’. 

Door dit onderzoek zijn wij uitgekomen bij ‘genoeg is niet genoeg’ en uiteindelijk bij de behoefte ‘langzaam haasten’. 

In dit filmpje willen wij een boodschap naar voren laten komen over twee verschillende processen die beide hetzelfde einddoel hebben.
Het ene poppetje vertaalt de manier waarop wij nu te werk gaan. Het andere poppetje laat zien hoe we het ook zouden kunnen doen. 
Het idee erachter is dat als je rustig de tijd neemt voor het proces van een taak, je met een betere gemoedstoestand je doel kunt bereiken.  

In het proces moet meer gefocust worden op het uitvoeren van één taak, in plaats van aandacht te richten op meerdere taken. Hierdoor gaat de kwaliteit van het werk omhoog. Anders ga je er aan onderdoor door het krijgen van stress, en dit kan uiteindelijk zelfs leiden tot een burn-out. 

‘’Veel kijk- en luisterplezier!’’

Interactief beeld

Bij de fysieke stand wordt een opdracht uitgevoerd. Na afloop wordt pas de achterliggende gedachte verteld. 

Er wordt een persoon meegenomen naar de ‘drukke wereld’ (rechterkant afbeelding). Hier wordt vertelt dat je een koptelefoon op krijgt die muziek afspeelt (uptempo). 
Daarna wordt er aangegeven dat de opdracht die aan de paal hangt moet worden ingevuld, en dat je zo veel mogelijk details over de kamer moet onthouden. 
Er wordt een timer aangezet op 30 seconden, over de tijd wordt niks vertelt tegen de persoon.

Als de opdracht (een rebus) af is, moet de bezoeker de stand verlaten en zou hij/zij van ons een vragenlijst over de stand ontvangen. Hierop schrijft de bezoeker wat hij/zij heeft onthouden.

Ook bij de ‘rustige wereld’ (linkerkant) wordt een opdracht uitgevoerd door een andere bezoeker. Hier wordt vertelt dat de bezoeker een koptelefoon op krijgt met muziek (harpmuziek). Vervolgens wordt hier aangegeven dat de rebus die aan de paal hangt moet worden ingevuld. Er wordt nadrukkelijk verteld dat de bezoeker éérst de rebus moet maken, en daarna pas moet kijken naar de details van de kamer. 

Iemand van het team blijft in de stand staan. Als de genodigde de rebus af heeft, wordt er aangegeven dat de persoon de stand mag gaan ervaren. 
De persoon verlaat uiteindelijk de stand en krijgt een vragenlijst, hierop schrijft de bezoeker wat hij/zij heeft onthouden.

Tot slot switchen de bezoekers van kant en herhaalt zich dit weer.

Als het experiment is voltooid worden de antwoorden met elkaar vergeleken, en wordt de achterliggende gedachte verteld. 
 Er wordt gevraagd: ‘Welke wereld heeft u als prettigst ervaren?’

 

Vervolgens wordt er vertelt dat de rechter (drukke) stand een uitwerking is van de huidige wereld waarin wij leven. 
De linker (rustige) stand is een uitwerking van welke kant de wereld op moet gaan. 
We hebben onderzoek gedaan naar multitasking. Dit wordt vooral op de werkvloer onbewust gedaan. Wij willen door middel van deze stand laten zien hoe je van efficiënt naar effectief te werk kan gaan. 
Door je te focussen op één activiteit tegelijk, bereik je meer concentratie en ervaar je meer rust in je hoofd. 
De timer die in de rechterkant stond, was eigenlijk bedoeld om te zorgen voor tijdsdruk, terwijl die er niet is. Druk is een proces van je hersenen.

Bij langzaam haasten wordt de nadruk gelegd op de kijk van het proces, in plaats van meteen de sprong te maken naar het eindresultaat.

U bent onderaan de pagina beland! Klik weer op de button hiernaast om naar het volgende onderdeel van de Trend Expo te gaan. U gaat naar het volgende onderdeel.

Teamleden groep 12

Teammanager:
Britt Boer

Teamleden:
Michelle Vogelzangs, Danique ter Laak, Talitha Bremer,
Esmee Raasen, Jasmijn Braad,
Elize Awater, Sanne Eijsink.